Magyar Szakos Hallgatói Érdekképviselet

A magyar SzHÉK interaktív honlapja a hallgatóknak.

Térkép

Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2008.07.24. 16:32 | Geiger Anett | 1 komment

Címkék: hírek állás


Tanítás Csángóföldön

A moldvai csángó oktatási programhoz folyamatosan jelentkezőket keresünk.
Tanévközben is lehet csatlakozni a jelenleg 37 fős tanári karhoz, delegfőbbképpen minden év szeptember elejétől. A Moldvai Csángó OktatásiProgram 2000-ben indult, előtte gyakorlatilag soha sem volt magyarnyelvű oktatás (illetve néhány évig mégis az 1950-es években). Jelenleg19 településen tanítjuk a magyar nyelvet gyerekeknek, fiataloknakóvodás kortól érettségiig, de legfőbbképpen a 7-14 éves korosztálynak.A 19 településen hozzávetőlegesen 1.400 diákunk van, azonban Bákómegyében (Csángóföldön, a Kárpátoktól keletre) kb. 9.000 még valamilyenszinten magyarul értő, beszélő iskoláskorú gyerek van összesen kb. 40településen, így aztán a jelenlegi helyzetet tovább kell fejleszteni,tovább kell lépni úgy a programba bevont települések számánaknövelésével, mint a gyerekek számának növelésével.

Mit kell tanítani?
Atanítványaink nyelvállapota településről településre, de sokszorcsaládról családra is nagyon változó. Mi elsősorban a már meglévő,otthonról hozott nyelvtudásukra apellálva magyar köznyelvet tanítunkszámukra oly módon, hogy tiszteletben tartjuk a helyi nyelvváltozatot.Használható nyelvtudást, azaz önbizalmat szeretnénk adni a nyelvhasználatához, magyar ábécét, írást, olvasást, helyesírást, fogalmazásttanítunk. Másodlagosan foglalkozunk a hungarológiai ismeretekátadásával (magyar történelem, saját népcsoportjuk története, magyarirodalom stb.)

Melyik településen?
Bákó megye valamelyik csángók lakta településére folyamatosan keresünk tanárokat. Két eset lehetséges:
vagyolyan teleülésre kerül egy új tanár, ahol korábban már volt oktatás(mert újabb ember kell a régi mellé vagy mert a régi tanár elment onnan)
vagypedig egy eddig még „meg nem hódított” településre. Ilyenek akövetkezők lehetnek: Bahána, Forrófalva, Ferdinándújfalu, Onesi,Comanesti, Szitás, Szőlőhegy, Gorzafalva, Dózsa, Dumbraveni stb.
Általábanfalvanként két tanár dolgozik az oktatási program keretében, de a faluméretétől függően ez lehet egy vagy akár négy fő is. Ideális esetbenegy házaspár vagy fiatal pedagógus pár telepedik le valamely faluban,ahol a közösséggel is kapcsolatot tartva megszervezi, és napontaelvégzi a magyar oktatással kapcsolatos feladatokat.

Hol tanítunk?
Alegtöbb már beindított helyszínen létezik iskolán kívüli és iskolaimagyar nyelvoktatás egyaránt. Az állami iskolákban a szülőkkérvényezése révén általában csoportonként heti 3 magyarórátengedélyeznek az egyébként román tannyelvű általános iskolákban. Így eza heti 3 x 50 perc közel sem elegendő a nyelvőrzésre, nyelvtudásfejlesztésére, kultúra oktatására. Így minden helyszínen létezikegy-egy olyan általunk bérelt ház, ahol az iskolán kívüli tevékenységekzajlanak: ezek sokkal játékosabb, szabadabb foglalkozások, aholigyekszünk a nyelvoktatás mellett a helyi kultúra (vissza)tanítását isbiztosítani: ének, táncórák vannak, kézműves foglalkozások, filmnézés,sőt néhol fotóklub vagy éppen számítógépes ismeretek oktatása a tanárérdeklődési területétől függően. Szintén iskolán kívül foglalkozunk alegkisebbekkel: azokkal az óvodásokkal, akik 3-6 év köztiek. Sokuk nemjár az állami óvodába se, távlatilag néhány településen jó volna akármagánóvodát is indítani magyar nyelven.

Ki jelentkezhet?
Gyakorlatilagbárki jelentkezhet moldvai magyartanárnak, legfőbb feltétel, hogy agyerekkel jól tudjon bánni, hiszen itt olyan pedagógusnak kell lenni,akihez akkor is eljárnak a diákok hónapokon, éveken át, ha egyébként azszámukra nem kötelező (mint ahogy valóban nem kötelező a gyerekekneksem az iskolai, sem az iskolán kívüli foglalkozásokon való részvétel).Nem kizáró jellegű, de előnynek számít ha:
magyartanári, tanítói, óvónői diplomával rendelkezik
moldvai származású
román állampolgár és/vagy tud románul
párjával együtt érkezik
szokva van a falusi élettel

Mit ajánlunk?
AMoldvai Csángómagyarok Szövetsége minden román állampolgártmunkakönyves állásra szerződtet, azaz tisztességesen fizeti az összesjárulékot és biztosítást. A nem román állampolgárokat is tudjukalkalmazni, bár kicsit hosszadalmasabb procedúrát kell végigjárni,számukra ezidáig ösztöndíjat biztosítottunk.
A tanárok havi béretöbb tényezőtől függ (végzettség, régiség az oktatási programban stb.),de általában összességében meghaladja a román állami oktatásirendszerben elérhető nettó fizetést. Szövetségünk továbbá biztosítja atanárok lakhatási feltételeit: saját tulajdonú vagy bérelt házbanszolgálati lakást és annak rezsiköltségeit fedezzük.

Mik a negatívumok?
Nemmindenkinek negatívum, de kétségtelenül fárasztó és kimerítő, hogyMoldvában magyartanárnak lenni szinte azonos a „szolgálati magyar”szerepével, ugyanis mi képviseljük a magyarságot az illető faluban:hozzánk jönnek, ha le szeretnének fordítatni egy Magyarországról érkezőlevelet, de nekünk kell fölvállalnunk az iskolai kérvények begyűjtését,az oktatási-nevelési támogatások esetében is mi segítünk a szülőknek,kapcsolattartók is vagyunk a közösség és az MCSMSZ közt.
Többtelepülésen Szövetségünk még nem rendelkezik saját ingatlannal, ígygyakran nehéz körülmények közt kell lakni, dolgozni: nincs fürdőszoba,nincs gázfűtés, nincs rendes konyha stb., stb.
Nehéz a hatóságokkalés helyi katolikus egyházzal való szinte állandó vita. Bár az utóbbiévekben enyhültek ezek a politikai, ideológiai viták, de azt ma iselmondhatjuk minden egyes településre, hogy ha nem is tesznekkeresztbe, de mindenképpen magunkra hagynak a helyi intézmények, nemszámíthatunk sem az egyház, sem a polgármester, sem az iskolaigazgatóksegítségére.
Nincsenek magyarnak mondható intézmények 150 km-eskörzetben sehol: nincs se magyar könyvtár, se színház, se mozi, és alegtöbb esetben a helyi kultúrházakat még akkor se adják ide, ha miakarunk valamiféle magyar nyelvű rendezvényt oda szervezni.

Hogyan kell jelentkezni?
Elsősorbane-mailban lehet jelentkezni a attilahegyeli@csango.ro címen egyönéletrajz beküldésével, illetve a levélben ki kell fejteni azt is,hogy mi motiválja a kedves jelentkezőt. Tisztelettel kérünk mindenkit,hogy további kérdések előtt alaposan olvassa át a www.csango.euhonlapot „albugyraival együtt”, hiszen így többet is megtudhatmunkánkról. Amennyiben mindezek után valakinek mégis kedve kerekedikCsángóföldre jönni dolgozni, egy moldvai látogatást kell tennietanítási időben, itt pedig szóbeli beszélgetés, a tanítási helyszínekmeglátogatása után hozhatunk döntést.

Részletes tudnivalók:
http://www.csango.eu/hu_2008_051.htm

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://mszhek.blog.hu/api/trackback/id/tr25583742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezei Beus 2013.08.08. 19:47:43

Tisztelt Cím!

Jelentkeztem, de az email cím hibás.
Kérem adjanak meg egy másik elérhetőséget amin keresztül tudok jelentkezni, az állásra.
Köszönettel
Tisztelettel:

Beáta
süti beállítások módosítása