Magyar Szakos Hallgatói Érdekképviselet

A magyar SzHÉK interaktív honlapja a hallgatóknak.

Térkép

MA tájékoztató

2008.05.26. 17:00 | Smid Róbert | Szólj hozzá!

Címkék: ma tájékoztató

MA tájékoztató

Az Ma felvételi követelményekről általában az derült ki, hogy még nincs lefixálva, de úgy tervezik, hogy 120 pontos lenne, és hogy a szakdolgozat (de be lehet más írásbeli munkát is nyújtani), az eddigi eredmények és a szóbeli felvételi fog számítani.
Hogy milyen arányban még pontosan nem tudható, és lehet hogy szakonként változik. Egy személyes elbeszélgetés alkalmával egy bizottság előtt (2 vagy több fő) fog zajlani, az irodalomtudomány esetében MA-ra jelentkezik az illető és szakirányra is azon belül.

Diszciplináris Mesterszakok 

(a diszciplináris mesterszakokat egy tanszék hirdeti általában, a dőlt betűvel szedettek a szakirányok, melyek a 120 kreditből 50-et tesznek ki)

Magyar nyelv és irodalom (ez olyan vegyes dolog)

Alkalmazott nyelvészet, Beszédtudomány, Finnugor, Funkcionális kognitív nyelvészet, Irodalomtudomány, Klasszikus magyar irodalom, Középkori és kora újkori irodalom, Leíró nyelvészet, Modern magyar irodalom, Nyelv, társadalom, kultúra, Összehasonlító irodalom- és kultúratudomány, Történeti nyelvészet

Irodalom és kultúratudomány (főleg irodalom- és művelődéstudomány szakirányosoknak, a többieknek kell plusz kreditet teljesíteni)

Irodalom- és kultúratudomány, Középkori és kora újkori irodalom, Klasszikus magyar irodalom, Modern magyar irodalom, Összehasonlító irodalom- és kultúratudomány

Finnugrisztika

Uralisztika, Fennisztika, Esztológia

Elméleti nyelvészet

Nyelvelmélet, Számítógépes nyelvészet és neurolingvisztika

Alkalmazott nyelvészet

Alkalmazott szociolingvisztika, Interkulturális nyelvészet

Nyelvtudomány

Még nincs róla infó!

Interdiszciplináris Mesterszakok 

(az interdiszciplináris mesterszakokat, általában több tanszék hirdeti, így szélesebb körből= többfajta BA-val is be lehet kerülni, a dőlt betűs részek itt is a szakirányokat jelölik)

Hungarológia

Történelem, Irodalom, Nyelvészet, Magyar mint idegen nyelv

Medievisztika

Bizantinológia, Középkori anyagi kultúra, Középkori európai irodalom, Középkori filozófia, Középkori latin, Középkori magyar irodalom, Középkori művészettörténet, Középkori történelem

Összehasonlító irodalom- és művészettudomány

Reneszánsz stúdiumok

Angol irodalom, Filozófia, Francia irodalom, Magyar irodalom, Magyar történelem, Művészettörténet, Német irodalom, Neolatin irodalom, Olasz irodalom, Portugál irodalom, Spanyol irodalom, Szlavisztika, Történettudomány

Kultúratudomány

TANÁRI Mesterszakok

A tanári mesterszakok felépítése: 40 kredit általános pedagógia, 40 kredit az első szakos tárgy, 40 kredit a második szakos tárgy. Itt a szóbeli felvételi nagyon fontos, mindkét szakon külön-külön kell majd felvételizni, a TTK-s tanári szakokkal is lehet párosítani. Pl: matektanár stb., ezeknek a hirdető karon, tehát a TTK-n kell utánanézni). A tanári MA-t egy fél éves rezidensi képzés fogja majd zárni.

Angoltanár

Bolgár és nemzetiségibolgár-tanár

Ének-zene tanár

Franciatanár

Horvát és nemzetiségihorvát-tanár

Japántanár

Kínaitanár

Kommunikációtanár

Latintanár

Lengyel és nemzetiségilengyel-tanár

Magyartanár

Mozgókép- és médiaismerettanár

Német és nemzetiséginémet-tanár

Ógörögtanár

Olasztanár

Orosztanár

Portugáltanár

Román és nemzetiségiromán-tanár

Spanyoltanár

Szerb és nemzetiségiszerb-tanár

A felsorolt tanár szakok egymással is párosíthatók, mondjuk (magyar-töri stb.) Az alábbi tanárszakok azonban, csak második tanárszakként vehetők fel!!!! (Tehát kell hozzá a felső blokkból választani egy főtanári szakot: magyarul nem lehet valaki pl.: műtvöri-filozófia tanár, mert mindkettő „csak” második tanári szak.)

Második tanári szakok:

Etikatanár

Filozófiatanár

Hon-és népismerettanár (ez azoknak lehetőség, akik néprajz minort végeztek például, és tanárok szeretnének lenni)

Magyar mint idegen nyelv tanár

Művészettörténet-tanár

Nyelv- és beszédfejlesztő tanár.

Az új honlapon még több diszciplináris, interdiszciplináris Ma-nak utána nézhettek, itt csak azokat soroltam fel, amiknek konkrétan köze van a magyar BA-hoz, de pl. aki a minorján szeretné mondjuk diszciplinárisan folytatni, az az adott szakon érdeklődjön a bemeneteli feltételekről, követelményekről.

A mesterszakokról itt olvashattok bővebben:

http://eltebtk.aspnet.hu/ma.aspx#inter


TÚLFUTÁS:

Még egy olyan információ, mivel sokan kérdeztétek!

Akiket érint: azok, akik nem fejezik be a BA-t 3 év alatt.

Semmi probléma, nem kell fizetni, egy év túlfutása lehet mindenkinek. (Az állam 12 félévet finanszíroz nekünk, ebből 8 félévet tölthetsz el maximum  BA-ban, tehát ha csúszol BA-ban akkor az MA-ban vigyázz, mert akkor ott már nem lehetsz túlfutó.) Fizetni most csak akkor kell, ha a 180+ 18 kreditmennyiséget léped túl, és akkor kreditenként 5000 HUF. (jelenleg.)

Aki nem akar a 6. félév végén diplomázni, akkor most októberben ne adja le a szakdolgozati címet!

Egyéb infó:

ELTE BTK MA: http://eltebtk.aspnet.hu/ma.aspx

TANÁRKÉPZÉS: http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1861

KKK: http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=638&articleID=227575&ctag=articlelist&iid=1

A bejegyzés trackback címe:

https://mszhek.blog.hu/api/trackback/id/tr67488868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása